Oleh
kerana mengikut trend semasa, segala makanan akan disiram dengan cecair keju
yang tinggi lemak, garam dan gula ini! Bayangkan, etok salai juga ada yang
jenis perisa keju.
Persoalannya
adakah cecair keju ini benar benar mengandungi keju?
Senarai
kandungan bahan yang digunakan untuk menghasilkan cecair keju ini terbukti ia
sebenarnya merupakan bahan proses yang terdiri dari pelbagai bahan perasa,
garam, gula dan maltodextrin.
Mungkin
anda telah tahu apa kesan makanan tinggi gula dan garam kepada kesihatan.
Bahan
tambahan yang banyak digunakan ini merupakan bahan makanan proses yang
berfungsi sebagai “pemekat” dan menambah jumlah makanan proses.
Apa
yang membimbangkan, bahan ini mengandungi glycemic index yang cukup tinggi.
Maknanya, selepas anda makan bahan ini, paras gula dalam darah akan meningkat
dengan mendadak.
Makanan
seperti ini ternyata tidak sesuai untuk pesakit kencing manis. Bagi individu
yang sihat, pengambilan makanan ini meningkatkan risiko kencing manis di masa
hadapan.
Lihatlah kanak-kanak yang begitu menggemar cecair keju ini, badannya gemuk dan obese. Kanak-kanak obese ini tidak cergas, cepat lesu dan tidak aktif. Perkembangan
minda mereka juga turut terganggangu.
Tidak
salah makan cecair keju, tetapi jangan dalam kuantiti yang banyak atau terlalu
kerap. Apa-apa pun jenis makanan, jika diambil secara berlebihan akan
mendatangkan bahaya kepada kesihatan.
Ubah budaya terlalu gemarkan cecair keju yang ternyata mendatangkan bahaya kepada kesihatan.
No comments:
Post a Comment