Salah
satu menikmati durian ialah dengan makan dengan pulut yang dipanggil pulut durian.
Untuk menyediakan pulut durian tidak sukar. Resipinya mudah dan tidak
memerlukan banyak bahan.
Pulut
durian ‘dicipta’ untuk mudah rasa kenyang apabila makan durian. Jika makan
durian kosong atau terus tanpa dicampur dengan bahan lain, sukar untuk dapat
rasa kenyang.
Hendak
makan banyak durian, harganya mahal, selain tidak sesuai untuk kesihatan.
Jadi,
salah satu cara untuk mudah kenyang menikmati durian ialah dengan mencampurkan
dengan pulut. Dengan hanya seulas atau dua tiga ulas sudah memadai untuk
menikmati pulut durian.
Bahan-bahan:
- 2 cawan beras pulut susu (direndam lebih kurang 30 minit)
- Santan.
- Garam secukup rasa
- Buah durian diambil isinya
- Gula pasir atau gula melaka (untuk ditabur, jika suka)
Cara
membuatnya:
- Rendam beras pulut susu atau apa jenis beras pulut selama 30 minit, kemudian
toskan.
- Panaskan periuk kukusan, apabila air sudah mendidih, masukkan beras pulut
susu yang telah ditoskan tadi dan kukus sehingga masak.
- Campurkan santan dengan sedikit garam, kacau sebati. Tujuannya supaya santan
terasa lemak-lemak masin.
- Untuk menikmati pulut durian pula, masukkan pulut, santan, isi durian ke
dalam mangkuk dan taburkan sedikit gula pasir (kalau suka).
-
Siap. Boleh terus makan.
No comments:
Post a Comment