Wednesday, 13 May 2020

KESAN KEBAIKAN KHASIAT SUSU KEPADA KESIHATAN

Susu boleh didefinisikan sebagai cecair yang berkhasiat dihasillkan oleh kelenjar mamari mamalia betina. Ia membekalkan sumber utama khasiat bagi anak yang baru lahir sebelum mereka mampu menghadamkan makanan yang lain.

Ia juga diproses menjadi hasil tenusu seperti krim, mentega, yogurt, aiskrim dan keju serta susu tepung. Selain mampu diperoleh daripada mamalia betina, susu yang paling mudah untuk kita kenali adalah susu ibu sendiri, yang diberikan kepada bayi melalui penyusuan badan, sama ada secara langsung atau boleh diperah untuk diberikan kemudian.

Susu yang sangat popular dan mudah untuk didapati di mana-mana sekarang adalah susu lembu. Pelbagai produk tenusu yang anda boleh lihat di pasar raya atau kedai-kedai seperti susu tepung, susu pekat dan juga susu segar. 

Susu lembu adalah rendah kandungan gula dan tinggi protein, berbanding susu ibu. Susu lembu juga mengandungi 3.5-6.5% lemak susu, 4%-8.5% pepejal dan 88% komposisi berbentuk air. Protein utamanya adalah kasein dalam sekitar 80%, dan bakinya adalah protein whey. 

Satu lagi jenis susu yang terdapat di pasaran ialah susu kambing. Kita mengetahui bahawa susu kambing pada awalnya sering dianggap berbau hamis dan kurang enak. Tetapi, seiring dengan perkembangan zaman, susu kambing telah melalui proses pembuatan berteknologi tinggi untuk menghasilkan susu dalam bentuk serbuk yang bebas bau hamis dan ditambah perisa enak untuk dinikmati oleh semua lapisan umur.

Khasiat susu kambing:
- Disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu.
- Tinggi kalsium untuk pembentukan dan menguatkan tulang dan gigi.
- Kaya protein, enzim dan vitamin A untuk kesihatan.
- Mencantikkan kulit dan merawat penyakit kulit.
- Menguatkan sistem imunisasi paru-paru.
- Bersifat anti-athritis.
- Mengimbangkan kandungan gula dalam darah. 

No comments:

Post a Comment