Tuesday, 9 November 2021

CARA TEBAR ROTI CANAI DENGAN BETUL

 
Sebelum kita tebar pastikan adunan tepung dalam keadaan benar-benar bulat supaya memudahkan pergerakkan tangan, terbuka sama rata dan tidak mudah koyak.

Sebelum menebar, adunan mesti dileperkan dengan menggunakan minyak agar menjadi lebih besar.

Untuk memudahkan kerja meleper mestilah menggunakan tapak tangan. Semasa meleper perlu pastikan adunan tepung mestilah bulat seperti piring dan sama tebal.

Tidak bulat atau tidak sama tebal akan menyebabkan berlaku kesukaran semasa menebar. Ia akan menjadi bujur atau memanjang semasa tangan menghayun untuk menebar.

Jangan tebar dengan terlalu pantas. Jika adunan tepung berlipat, berhenti tebar, buka dan perbetulkan keadaan yang berlipat dan kemudian baharu boleh menerus menebar.

Tebar ikut kemampuan sendiri jangan paksa supaya adunan tepung terbuka secara maksimum. Semasa belajar menebar apa yang penting cara kita pegang adunan tepung dan pergerakkan tangan mestilah betul terlebih dahulu.

Bukan terbuka besar yang menjadi ukuran tetapi pergerakkan tangan adalah lebih penting.

Jika semua pergerakkan tangan dan cara pegang dengan betul sempurna adunan tepung akan terbuka dengan sendiri.

Adunan tepung akan terbuka secara maksimum setelah kita mahir mengawal adunan tepung. Ini memerlukan masa yang agak panjang dan latihan berterusan untuk mahir.




No comments:

Post a Comment