Wednesday, 8 December 2021

RESIPI LABU SIRA KELANTAN

 
Mengikut definisi Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, perkataan ‘sira’ yang digandingkan dengan perkataan ‘gula’ menjadi sira gula membawa maksud gula yang dicairkan untuk digaulkan pada kuih. Menyira adalah menggaulkan kuih dengan gula yang telah dicairkan.

Di Kelantan, antara jenis makanan yang disirakan ialah labu, pisang, keledek, ubi kaya dan beberapa jenis makanan lain.

Perbezaan definisi sira seperti diberikan Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka dengan apa proses menyira di Kelantan ialah bukannya menggaulkan kuih dengan gula yang telah dicairkan, tetapi memasak sesuatu bahan dengan gula.

Dengan cara memasak dimasukkan sejumlah gula yang banyak, gula akan meresap masuk di dalam bahan asas yang disira itu. Ia juga akan mempengaruhi bentuk yang terhasil.

Resipi labu sira:
- Labu matang
- Gula
- Garam
- Daun pandan
- Kapur

Cara membuat:
- Labu dipotong memanjang dan dibuang kulit
- Bersihkan dan direndam dengan air kapur seketika
- Masukkan labu ke dalam periuk
- Masukkan gula mengikut kemanisan yang disukai
- Masukkan sedikit gula
- Masukkan daun pandan
- Masak dengan api yang perlahan
- Masak sehingga labu sudah empuk dan air gula telah berkilat
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan

Ketika memasak tidak perlu ditambah air. Labu akan mengeluarkan air sendiri, tetapi jika nampak terlalu kering, bolehlah dimasukkan sedikit air.

Ada juga yang memasukkan kulit kayu manis untuk menimbulkan aroma. 

No comments:

Post a Comment