Buah nona memang banyak terdapat di kampung.
Ia ditanam untuk mendapat buah dan juga sebagai pokok hiasan kerana buahnya
agak “menarik” dan berlainan dengan buah-buah tempatan lain.
Buah nona atau seri kaya (nama
saintifik: Annona squamosa) adalah dari genus Annona. Buahnya ada
kulit yang berbonggol dan mempunyai banyak biji.
Terdapat berbagai jenis nona, antaranya
yang mempunyai kulit bewarna hijau atau merah. Pokoknya merupakan pokok renak
6-8 meter tinggi. Daunnya berselang dan ringkas.
Buah nona biasanya bulat atau bujur,
berbonggol-bonggol, 6-10 cm keratan rentas dan seberat 100-230 grm. Isi buah
boleh dimakan, putih sehingga kuning cair, menyerupai dan rasa seperti kastad.
Buah yang sedap dimakan. Rasa sedikit berpasir
macam buah ciku tapi sungguh nyaman di dalam mulut. Rasanya manis.
Buah dipetik apabila sudah matang. Kalau kulitnya
sudah lembut, isinya boleh terus dimakan. Tetapi, biasanya buah yang dipetik
belum lembut kulit dan isinya. Ia bertujuan untuk mengelak ia menjadi “lebu”
dan gugur sendiri. Buah akan rosak.
Ia juga dipetik awal sebelum menjadi
perhatian tupai dan hidupan lain yang juga suka makan buah nona.
Buah yang belum masak sepenuhnya perlu terlebih
dahulu diperam sebelum boleh dimakan.
Biji nona tersebar dalam isi buah, berwarna
perang hingga hitam dengan panjang 12-18 mm, dan keras berkilat.
Buah nona ada kandungan niacin cukup tinggi
untuk seimbangkan kolesterol. Ia juga tinggi serat. Bagus untuk kawal
paras gula dan tekanan darah.
Buah nona menjadi sumber terbaik mineral
dan vitamin yang diperlukan untuk fungsi badan yang sihat.
- Vitamin C
- Karbohidrat
- Serat fiber
- Protein
- Thiamine (B1)
- Zink
- Riboflavin (B2)
- Potassium
- Niacin (B3)
- Phosphorus
- Pantothenic acid (B5)
- Manganese
- Kalsium
- Vitamin B6
- Folate (B9)
- Zat besi
- Magnesium
No comments:
Post a Comment