Daun betik kaya khasiat. Pucuk betik dijadikan ulam atau
sayur untuk manfaat kesihatan manusia. Pada masa sama, daun betik juga boleh
dijadikan makanan kepada ayam, terutama anak ayam.
Kandungan enzim papain yang terdapat di dalam dalau betik
dapat membantu memecah protein, meningkatkan penyerapan nutrien, dan mencegah
masalah pencernaan seperti sembelit.
Daun betik mempunyai sifat antibakteria dan antimikrob,
membantu melawan bakteria jahat dalam usus ayam.
Daun betik kaya dengan vitamin A, C, dan E yang dapat menyokong
sistem imun ayam agar lebih tahan terhadap penyakit.
Daun betik berkesan sebagai antihelminthik semula jadi membantu
membasmi parasit dalam usus ayam.
Memberi daun betik dapat merangsang selera makan ayam,
terutamanya semasa dalam proses pemulihan.
Dengan penyerapan nutrien yang lebih baik dan pencernaan
yang lancar, anak ayam akan membesar dengan lebih sihat dan cepat.
Mengandungi flavonoid dan fenol yang membantu melindungi sel
tubuh ayam daripada kerosakan akibat radikal bebas.
Ayam yang lebih sihat dengan sistem pencernaan dan imun yang
baik cenderung mempunyai kadar kematian yang lebih rendah.
Pencernaan yang baik menghasilkan najis yang lebih baik dan
kurang berbau, menjadikan kandang lebih bersih dan kurang berisiko penyakit.
Daun betik mudah ditanam dan didapati secara percuma atau
murah, satu alternatif ekonomi untuk penternak kecil.
Cara Pemberian:
- Segar: Cincang halus dan campur dalam makanan ayam.
- Rebusan: Air rebusan daun betik boleh dijadikan minuman ubatan semulajadi.
- Serbuk Kering: Keringkan dan kisar untuk dijadikan makanan tambahan.
Sumber - Media sosial
- Segar: Cincang halus dan campur dalam makanan ayam.
- Rebusan: Air rebusan daun betik boleh dijadikan minuman ubatan semulajadi.
- Serbuk Kering: Keringkan dan kisar untuk dijadikan makanan tambahan.
No comments:
Post a Comment