Thursday, 24 July 2025

KEBAIKAN DAUN BETIK DIBERIKAN KEPADA AYAM

 
Daun betik kaya khasiat. Pucuk betik dijadikan ulam atau sayur untuk manfaat kesihatan manusia. Pada masa sama, daun betik juga boleh dijadikan makanan kepada ayam, terutama anak ayam.
 
Kandungan enzim papain yang terdapat di dalam dalau betik dapat membantu memecah protein, meningkatkan penyerapan nutrien, dan mencegah masalah pencernaan seperti sembelit.
 
Daun betik mempunyai sifat antibakteria dan antimikrob, membantu melawan bakteria jahat dalam usus ayam.
 
Daun betik kaya dengan vitamin A, C, dan E yang dapat menyokong sistem imun ayam agar lebih tahan terhadap penyakit.
 
Daun betik berkesan sebagai antihelminthik semula jadi membantu membasmi parasit dalam usus ayam.
 
Memberi daun betik dapat merangsang selera makan ayam, terutamanya semasa dalam proses pemulihan.
 
Dengan penyerapan nutrien yang lebih baik dan pencernaan yang lancar, anak ayam akan membesar dengan lebih sihat dan cepat.
 
Mengandungi flavonoid dan fenol yang membantu melindungi sel tubuh ayam daripada kerosakan akibat radikal bebas.
 
Ayam yang lebih sihat dengan sistem pencernaan dan imun yang baik cenderung mempunyai kadar kematian yang lebih rendah.
 
Pencernaan yang baik menghasilkan najis yang lebih baik dan kurang berbau, menjadikan kandang lebih bersih dan kurang berisiko penyakit.
 
Daun betik mudah ditanam dan didapati secara percuma atau murah, satu alternatif ekonomi untuk penternak kecil.
 
Cara Pemberian:
- Segar: Cincang halus dan campur dalam makanan ayam.
- Rebusan: Air rebusan daun betik boleh dijadikan minuman ubatan semulajadi.
- Serbuk Kering: Keringkan dan kisar untuk dijadikan makanan tambahan.
 
Sumber - Media sosial

No comments:

Post a Comment