Dalam glosari dialek Kelantan perkataan 'bekok'
adalah berkenaan bengkak dalam keadaan membesar secara luar biasa; bekok mecong atau cobong.
Namun sekarang ini perkataan 'bekok' lebih terkenal
berkenaan ikan yang direndam dengan air garam semalaman atau mengikut masa dikehendaki
pembuatnya dan kemudian dijemur selama sehari.
Ikan dijemur itu tidak kering sepenuhnya, tidak
seperti ikan kering. Antara jenis ikan yang digunakan untuk membuat ikan bekok ialah
iakan gelama sungai, ikan konge atau ikan cencaru dan ikan kerisi.
Menjadi fenomina sekarang ini perminat ikan bekok
meningkat mendadak. Permintaan ikan bekok yang dihasilkan di Kelantan, khususnya
di Kampung Pantai Geting kini turut dipasarkan melalui atas talian.
Ikan bekok goreng dicicah dengan hirisan
bawang besar, cili padi dan cuka untuk dinikmati dengan nasi panas.
Bagi memudahkan peminat ikan bekok menikmati
menu yang semakin diminati ramai, semakin banyak kedai makan yang menyediakan
menu ikan bekok. Bahkan ada kedai makan menggunakan nama 'ikan bekok' sebagai
tarikan pelanggan.
No comments:
Post a Comment