Friday 21 January 2022

KHASIAT DAGING ITIK

Daging itik banyak khasiat. Aktiviti pemeliharaan itik semakin berkembang. Selain untuk mendapatkan telur yang dikatakan lebih berkhasiat berbanding telur ayam, penternakan itu juga bertujuan untuk mendapatkan daging.

Daging itik dianggap makanan yang sihat kerana mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, lemak, serta berbagai jenis vitamin dan mineral, yang diperlukan oleh tubuh. Daging ini juga dapat menjadi pilihan bagi orang yang tidak menyukai ayam.

Daging itik tinggi dengan vitamin B dan membantu penghadaman makanan. Kajian turut dijalankan di mana kandunan daging itik turut mengandungi folik yang boleh memberi kebaikan kepada ibu-ibu mengandung.

Seperti yang sedia maklum daging itik mengeluarkan bau hamis, tetapi kita boleh hilangkan bau tersebut dengan menggayakan masakan seperti itik panggang atau itik berempah atau sebagainya.

Antara manfaat khasiat daging itik ialah;

Meningkatkan daya tahan.
Itik adalah sumber protein dan selenium yang baik. Kedua-dua nutrien ini memainkan peranan penting dalam meningkatkan daya tahan dan memperbaiki tisu badan yang rosak. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh anda akan lebih kuat melawan virus dan bakteria, jadi anda tidak akan mudah sakit.

Menjaga kesihatan tulang.
Kekacang, termasuk itik dan ayam, mengandungi protein dan kalsium. Kedua pengambilan ini baik untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang.

Sihat jantung.
Daging itik mengandungi protein dan asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan jantung.

Menyokong kesihatan kelenjar tiroid.
Kelenjar tiroid memerlukan pelbagai nutrien, seperti yodium dan selenium, untuk berfungsi dengan baik. Dengan pengambilan selenium yang mencukupi, kesihatan kelenjar tiroid anda dapat dijaga dengan lebih baik dan organ ini dapat berfungsi dengan normal.

Sebagai sumber tenaga.
Daging itik mengandungi kalori dan protein yang cukup tinggi. Oleh itu, daging itik boleh menjadi pilihan yang baik untuk meningkatkan pengambilan tenaga anda.

Dengan pengambilan tenaga yang mencukupi, organ tubuh anda dapat berfungsi dengan baik. Tenaga juga memainkan peranan penting sebagai sumber tenaga utama badan, sehingga anda dapat menjalankan aktiviti harian.

Membaiki tisu badan yang rosak.
Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daging itik yang kaya dengan asid amino atau protein juga baik untuk menyokong pembaikan tisu badan. Ini dapat membantu tubuh pulih lebih cepat ketika sakit atau cedera.

No comments:

Post a Comment