Daging itik banyak khasiat. Aktiviti
pemeliharaan itik semakin berkembang. Selain untuk mendapatkan telur yang
dikatakan lebih berkhasiat berbanding telur ayam, penternakan itu juga
bertujuan untuk mendapatkan daging.
Daging
itik dianggap makanan yang sihat kerana mengandungi pelbagai nutrien, seperti
protein, lemak, serta berbagai jenis vitamin dan mineral, yang diperlukan oleh
tubuh. Daging ini juga dapat menjadi pilihan bagi orang yang tidak menyukai
ayam.
Daging
itik tinggi dengan vitamin B dan membantu penghadaman makanan. Kajian turut
dijalankan di mana kandunan daging itik turut mengandungi folik yang boleh
memberi kebaikan kepada ibu-ibu mengandung.
Seperti
yang sedia maklum daging itik mengeluarkan bau hamis, tetapi kita boleh
hilangkan bau tersebut dengan menggayakan masakan seperti itik panggang atau
itik berempah atau sebagainya.
Antara
manfaat khasiat daging itik ialah;
Meningkatkan
daya tahan.
Itik
adalah sumber protein dan selenium yang baik. Kedua-dua nutrien ini memainkan
peranan penting dalam meningkatkan daya tahan dan memperbaiki tisu badan yang
rosak. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh anda akan lebih kuat melawan virus
dan bakteria, jadi anda tidak akan mudah sakit.
Menjaga
kesihatan tulang.
Kekacang,
termasuk itik dan ayam, mengandungi protein dan kalsium. Kedua pengambilan ini
baik untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang.
Sihat
jantung.
Daging
itik mengandungi protein dan asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan
jantung.
Menyokong
kesihatan kelenjar tiroid.
Kelenjar
tiroid memerlukan pelbagai nutrien, seperti yodium dan selenium, untuk
berfungsi dengan baik. Dengan pengambilan selenium yang mencukupi, kesihatan
kelenjar tiroid anda dapat dijaga dengan lebih baik dan organ ini dapat
berfungsi dengan normal.
Sebagai
sumber tenaga.
Daging
itik mengandungi kalori dan protein yang cukup tinggi. Oleh itu, daging itik
boleh menjadi pilihan yang baik untuk meningkatkan pengambilan tenaga anda.
Dengan
pengambilan tenaga yang mencukupi, organ tubuh anda dapat berfungsi dengan
baik. Tenaga juga memainkan peranan penting sebagai sumber tenaga utama badan,
sehingga anda dapat menjalankan aktiviti harian.
Membaiki
tisu badan yang rosak.
Sebagai
tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daging itik yang kaya dengan asid
amino atau protein juga baik untuk menyokong pembaikan tisu badan. Ini dapat
membantu tubuh pulih lebih cepat ketika sakit atau cedera.
No comments:
Post a Comment