Kelantan antara negeri pengeluar serondeng utama di negara kita. Serondeng resipi Kelantan menjadi pilihan ramai, terutama di kalangan perantau asal Kelantan yang tinggal di luar Kelantan. Mereka masih setia dengan cita rasa resipi Kelantan.
Biarpun tinggal di mana sekalipun, serondeng resipi Kelantan tidak ada masalah untuk membelinya kerana ia turut dijual secara dalam talian.
Serondeng (biasa dieja ‘serunding’)
merupakan sejenis masakan daripada siatan daging, ayam, ikan dan sebagainya
yang dimasak bersama santan dan rempah-rempah sehingga kering agar tahan lama.
Serondeng dimasak dan
dikacau tanpa henti hingga betul-betul garing atau kering kerana dengan cara
itu saja ia akan tahan lama.
Serondeng atau dalam
dialek Kelantan dipanggil 'sambal' yang dimasak kering boleh disimpan lama
hingga satu tahun.
Selain
dimakan bersama nasi sebagai 'perisa', serondeng juga dijadikan inti untuk
beberapa jenis kuih, terutamanya ketupat bucu atau ketupat palas. Selain itu ia
juga dicampurkan ke dalam bubur, oak dan makanan dalam bentuk cair atau
lembik.
Setiap pengusaha serondeng memang ada resipi masing-masing. Namun, tidak banyak
beza antara satu sama lain.
Selain, menggunakan ramuan
berbeza, satu lagi ciri perbezaan serondeng ialah sama ada ia dalam keadaan
garing, kering atau lembab.
Serondeng garing adalah kering
sepenuhnya. Teksturnya seakan-akan hancur. Boleh disimpan lebih lama.
Serondeng kering tidaklah kering
sepenuhnya. Masih ada kelembapan dan teksturnya agak lembut. Boleh disimpan
melebihi setahun.
Manakala serondeng lembab dalam
keadaan berminyak. Teksturnya agak lembut. Boleh disimpan sehingga 10 bulan.
Ketiga-tiga jenis ada peminat mengikut cita rasa
masing-masing. Sesuai untuk dimakan dengan nasi, dijadikan inti kuih
mahupun dicampur dalam makanan jenis bubur.
Dapatkan serondeng secara dalam talian.
Cepat, mudah, murah.
Klik pautan di bawah.
No comments:
Post a Comment