Tiok jagung atau ketiak jagung merupakan
tongkol jagung yang masih kecil. Ada juga yang memangginya sonak jagung. Dalam
bahasa Inggeris dipanggil “baby corn”.
Dalam sepokok jagung ada tiga atau empat tiok
jagung. Bagaimanpun, biasanya hanya satu atau dua tongkol sahaja yang membesar
dan menghasilkan buah yang baik. Itupun bergantung proses pendebungan dan
pembajaan yang baik.
Untuk menggalakkan tumbesaran tongkol
jagung dan biji yang berkualiti, tiok jagung yang ditinggalkan terus membesar hanya
satu atau dua sahaja. Tiok jagung selebihnya perlu dbuang.
Tiok jagung yang dibuang boleh dimanfaatkan
sebagai sayur. Keadaan tiok jagung yang masih muda dalam keadaan lebut. Jadi ia
boleh dimanfaatkan sebagai sayur.
Tiok jagung yang dibuangkan kulit luar boleh
dibuat pelbagai menu masakan seperti digulai lemak, digoreng ataupun dicelur untuk
dijadikan ulam.
No comments:
Post a Comment