Mukul padi atau pukul padi. Pada masa
dahulu, kerja menuai padi dilakukan dengan dua cara. Pertamanya dinamakan cara
mengetam. Mengetam dilakukan dengan memotong tangkai padi menggunakan
ketam.
Kerja ini biasa dilakukan oleh wanita. Padi yang dituai cara ini bertujuan untuk disimpan lebih lama, terutama untuk dijadikan benih pada musim penanaman musim hadapan.
Satu lagi cara ialah
memotong batang pokok padi di bahagian bawah dan kemudian proses atau kerja
memukul padi atau mukul padi dilakukan untuk meleraikan padi daripada
tangkalnya. Ia juga dipanggil kerja membanting padi.
Kerja memukul memang
memerlukan banyak tenaga. Sebab itu, kerja ini biasanya dilakukan oleh lelaki.
Jika wanita turut serta, mereka biasanya lebih menumpukan kepada kerja menyabit
atau mengerat pokok padi.
Dalam proses memukul,
sebuah tong padi yang dilengkapi dengan sehelai layar yang diperbuat daripada
tikar atau kain guni dan sebuah tangga kecil di dalamnya berserta dengan kayu
(buluh) yang mencekangkan layar yang di kenali sebagai "turus layar"
akan digunakan.
Kedap-kedap atau ikatan
batang padi akan dipukul ke dalam tong padi dan buah padi akan terlerai masuk
dan terhimpun di dalam tong tersebut. Layar digunakan untuk mengelak buah padi
yang terlerai itu 'melompat' keluar dari tong ketika proses memukul.
Ukuran ikatan batang padi
berdasarkan kepada keselesaan atau kemampuan pemukul. Kalau yang lagi besar,
lebih cepat selesai kerja memukul, tetapi memerlukan banyak tenaga untuk
mengangkat ikatan batang padi melepasi paras kepala sebelum dihempas atau
dipukul di atas tangga di dalam tong padi.
Ikatan batang padi biasanya
menggunakan kain atau tali yang tidak licin dan berukuran lebar. Batang padi
sebenarnya bukan diikat simpulan mati, sebaliknya sekadar dijerut agar kemas
dan tidak terurai semasa proses memukul.
Pokok padi yang telah semua
buah padi terlerai atau terpisah dari tangkainya dinamakan jerami. Pada
masa dahulu, jerami biasanya akan dibakar. Ia menyebabkan ancaman jerebu di
kawasan sawah serta kawasan sekitar.
Namun, sekarang ini jerami
digunakan sebagai makanan lembu atau ternakan seperti kerbau dan kambing.
Jerami juga digunakan sebagai medium tanaman cendawan jerami. Ia juga dijadikan
sukupan di kebun.
Kerja ini biasa dilakukan oleh wanita. Padi yang dituai cara ini bertujuan untuk disimpan lebih lama, terutama untuk dijadikan benih pada musim penanaman musim hadapan.
No comments:
Post a Comment