Pucuk ubi kayu sesuai
dijadikan ulam. Sebelum dimakan dijadikan ulam, pucuk ubi kayu perlu terlebih dahulu dicelur. Ulam pucuk ubi kayu tidak sesuai untuk terus dimakan segar seperti kebanyakan pucuk ulam lain.
Menculur ialah memasukkan
atau mecelupkan pucuk ubi kayu untuk beberapa ketika ke dalam air panas supaya
ia menjadi lembut.
Pucuk ubi kayu yang telah
dicelur menjadi layu dan lembut untuk dimakan bersama nasi dengan cicih bersama
budu, balacan dan sebagainya. Ia menjadi ulam yang cukup sedap dan melazatkan
kepada penggermarnya.
Pucuk ubi kayu juga
boleh dijadikan sayur. Ia sering digunakan untuk masakan kampung, antaranya
masak lemak cili padi, goreng cili api, sambal tempoyak petai dan pucuk ubi,
rendang dan kerabu.
Untuk mendapatkan pucuk ubi
kayu tidak sukar kerana pokok ubi kayu mudah tumbuh. Di kampung-kampung,
terdapat kawasan yang pokok ubi kayu dianggap sebagai semak kerana banyak tubuh
dengan sendiri melalui keratan batang yang dibuang di sesuatu tempat. Jadi,
sesiapa pun boleh petik pucuk ubi kayu di kampung dengan percuma.
Pucuk ubi
kayu adalah sayuran organik 100% kerana pokok ubi kayu boleh ditanam di hampir
semua tempat tanpa memerlukan penjagaan yang khusus, malahan tidak perlu dibaja
atau disembur racun sekalipun. Ini menjadikan sayuran pucuk ubi ini amat tinggi
nilainya.
Namun, pucuk daun ubi kayu ada banyak jenis. Ada jenis pokok ubi kayu yang daun
pucuknya agak pahit. Jadi ia tidak sesuai untuk dimakan. Jenis paling sesuai
untuk dijadikan ulam atau sayur ialah pokok ubi kayu pulut.
Pucuk ubi
kayu mengandungi pelbagai mineral, vitamin, asid amino dan protein yang sangat
diperlukan badan. Protein sayuran yang terkandung di dalam pucuk ubi kayu
berfungsi sebagai unsur-unsur yang membina sel-sel badan dan merupakan komponen
sistem enzim.
Di samping
itu kandungan asid amino dalam dedaun hijau berfungsi sebagai pemecah
karbohidrat kepada tenaga. Kandungan protein dalam daun ubi dikatakan setara
dengan protein pada telur, dan mengandungi lebih dari 60 peratus asid amino
esensial. Kerana kelebihannya ini, daun ubi sangat baik untuk mencegah
sembelit, baik untuk kesihatan mata, dan mampu meningkatkan kekebalan tubuh.
Asid amino di dalam pucuk ubi kayu juga berguna
untuk pemulihan luka dan kulit yang bermasalah serta rosak. Ia juga berfungsi
untuk menggantikan sel-sel yang rosak, menguatkan tulang dan membantu daya
ingatan yang baik.
Selain itu juga ia membantu memulihkan sistem
metabolisme tubuh. Klorofil dalam daun juga berfungsi sebagai antioksidan dan
agen antikanser.
Pucuk ubi kayu sangat rendah kalori dan amat
sesuai sebagai makanan yang dapat menurunkan berat badan. Pucuk ubi kayu juga
dapat mengatasi masalah sembelit dan sistem penghadaman.
No comments:
Post a Comment