Keladi banyak jenis. Ada jenis yang boleh dimakan ubi dan batang (pelepah). Manakala ada jenis yang hanya ubi boleh dimakan. Salah satu jenis yang hanya ubi boleh dimakan adalah dikenali keladi setawi.
Nama
keladi setawi digunakan di kalangan penduduk di Kelantan. Nama lain ia dikenali
keladi telur dan keladi sarawak.
Dinamakan
keladi telur kerana bentuk agak bulat bujur seperti telur dan melekat pada
umbisi induk.
Kawasan
sesuai untuk penanaman keladi telur adalah dari jenis tanah subur khususnya
dari jenis tanah gambut. Anak benih keladi telur boleh didapati dengan
menggunakan umbisi itu sendiri, anak sulur pokok yang dipotong menngikut ukuran
sekitar 25-30 cm.
Pokok
keladi ini mempunyai batang dan daun bersaiz besar dengan warna hijau perak. Keladi
telur mengambil masa lebih 12 bulan untuk ia berbuah dan sedia untuk
dituai.
Tuaian
hasil keladi telur berlainan dengan kebanyakan jenis keladi lain. Hasilnya
bukanlah dari umbisi induknya tetapi daripada umbisi-umbisi kecil yang keluar
dari umbisi pokok induk.
Umbisi-umbisi
ini perlu dituai apabila pokok induknya matang. Sekiranya lambat dituai ia akan
menghasilkan anak pokok dan sesuai untuk dijadikan benih pula.
Umbisi-umbisi
ini boleh dijadikan makanan dengan direbus atau juga boleh dijadikan sayuran
seperti masak lemak. Selain itu keladi telur ini diproses atau dijadikan
kerepek atau beberapa jenis kuih tradisional seperti kuih talam.
Biasanya
umbisi keladi telur ini atau keladi sarawak hanya direbus dan dimakan
panas-panas. Isinya agak empuk dan kadang-kadang padat. Sebab itu juga juga
sesuai dibuat pengat dan disira, selain digoreng.
No comments:
Post a Comment