Saturday, 3 February 2018

APABILA MASA TELAH BERUBAH

Pelakon terkenal Arnold Schwarzenegger pada sekitar Ogos 2017 menyiarkan gambar dirinya tidur di jalanan di bawah patung gangsa yang terletak di Columbus, Ohio. Patung dirinya itu dirasmikan ketika dia menjadi gabenor California.

Catatan atau caption gambar itu berbunyai:"bagaimana masa telah berubah"  

Sejarah mencatatkan Arnold Schwarzenegger bintang filem terkenal menjadi pujaan peminat seluruh dunia. Beliau kemudian menceburi politik dan menang jawatan gabenor California.

Masa telah berubah, tetapi sejarah tetap sama. Nama Arnold Schwarzenegger dalam dunia perfileman semakin hilang biarpun masa ramai peminat. Dia tidak lagi menjadi gabenor California.

Tidak pasti mengenai cerita di sebalik gambar Arnold Schwarzenegger tidur di sisi patungnya, tetapi kita perlu sedar siapapun kita pada suatu ketika dahulu telah pun menjadi sejarah.

Jadi, kita perlu bersedia untuk memasuki fasa hidup yang mana ketika itu kita mungkin tidak dikenali lagi. Tiada orang akan bertandang bertemu kita walaupun pada satu ketika ada ribuan orang sanggup bertemu dengan kita dalam sehari.

Wajah kita tidak lagi dipuji atau disukai orang. Suara kita tidak lagi menarik minat sesiapa. Tiada siapa lagi ingin mematuhi arahan kita.

Semuanya berubah. Yang tidak berubah hanyalah ketetapan bahawa kita semua akan mati. Yang kekal dibawah ke akhirat hanyalah amalan yang dilakukan di dunia ini sebagai bekal di akhirat.  

No comments:

Post a Comment