Friday, 19 January 2018

RESIPI LAKSAM

Untuk membuat 12 gulung

- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- Sedikit garam
- 5 cawan air suam

- Campur semua bahan-bahan di atas sehingga sebati. Ketepikan sebentar
- Panaskan periuk kukusan.
- Sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak untuk elak melekat
- Masukkan bancuhan tepung tadi dalam loyang atau tudung periuk.
- Jangan tebal. Agak-agaklah.
- Kukus dalam 5 minit.
- Angkat loyang atau penutup periuk.
- Biarkan sejuk. (Guna beberapa loyang atau tudung periuk untuk terus mengukus yang lain ketika menanti boleh gunakan semula yang telah digunakan itu)
- Guna hujung sudu untuk cungkil laksam.
- Terus terus gulung dari loyang tersebut hingga habis. 
- Golongan laksam dipotong sebelum dihidamkan.

Kuah
- 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus.
- 2 biji bawang merah.
- 2 ulas bawang putih.
- Sedikit halia.
- 1/2 periuk santan pekat.
- Garam dan gula secukup rasa.
- 2 keping asam gelugur

- Isi ikan, bawang merah, bawang putih, belacan dan halia dikisar bersama.
- Hasil kisaran itu dimasukkan ke dalam periuk bersama santan.
- Masukkan asam keping, gula dan garam.
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana.

Ulam: Ikut citarasa masing-masing. Biasanya:
- Kacang panjang
- Timun batang
- Tauge
- Pucuk-pucuk samak

Sambal lada: Penyediaan sambal lada mengikut citarasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment