Menu resipi ayam pasu telengkup. Daging
ayam menjadi menu pilihan rakyat Malaysia kerana harga lebih murah berbanding daging
ternakan lain dan juga lebih murah berbanding kebanyakan jenis ikan. Biasanya, selain
menu resipi gulai dan goreng, cara bakar turut menjadi pilihan.
Cara tradisi bakar daging ayam ialah salai
dan bakar di atas bara arang atau kayu. Untuk menarik perhatian pembeli, pelbagai
cara membakar diperkenalkan peniaga. Setiap satu mempunyai keistimewaan yang menjadi
tarikan pembeli.
Antara menu mendapat perhatian ramai ialah
ayam pasu telengkup. Ayam dimasak atau dibakar di dalam pasu. Dari segi resipi rempah,
ikut kreativiti dan citarasa peniaga sendiri. Ayam pasu telengkup hanya beza pada
cara membakarnya.
Ayam yang telah bersih yang lengkap seekor
atau dibahagi dua, terlebih dahulu diperap dengan rempah selama beberapa jam untuk
memastikan rasanya meresap ke dalam daging ayam.
Arang dibakar di dalam pasu dan ada jaring
atau dawai besi diletakkan di dalam pasu untuk dijadikan tempat panggang daging
ayam. Untuk memerangkap wap haba, satu lagi pasu berukuran lebih kecil (tapi sama
besar ukuran muka) ditelengkup di bahagian atas berperanan seperti penutup periuk.
Pasu yang digunakan biasanya jenis yang
ditempah khas agar ia tahan dengan panas dan mudah dikendalikan. Bagaimanapun, ada
yang hanya menggunakan pasu bunga biasa.
Ayam bakar menggunakan pasu berbeza
dengan kaedah ayam golek atau ayam salai kerana isinya lebih lembut manakala
aromanya juga lebih harum. Proses memasak menggunakan pasu lebih sekata dan
perapan meresap ke dalam daging.
No comments:
Post a Comment