Roti canai banjir satu nama yang sudah
dikenali. Tiada bezanya dengan roti canai lain, kecuali dari segi ‘penggunaan’
kuah.
Kalau biasanya, kuah untuk roti canai akan dimasukkan ke dalam bekas kecil atau mangkuk kecil. Tidak kiralah kuah kari daging, kuah kari ayam, kuah kacang dal dan sebagainya.
Apabila hendak dimakan, roti canai akan dicubit kecil dan kemudian dicicah dengan kuah, sebelum disuapkan ke mulut.
Berlainan dengan roti canai banjir, kuah akan dimasukkan kesemua sekali ke dalam pinggan atau bekas diletakkan roti canai. Banjir habis... roti canai tenggelam tidak kelihatan.
Ada peminat yang akan turus makan dengan mencubit menggunakan tangan atau menggunakan sudu. Kebiasannya guna sudulah agar tangan tidak terkena kuah. Tambahan pula roti canai banjir memang hendak dimakan dengan kuah yang banyak.
Ada pula peminat membiarkan dahulu roti canai itu kembang dan lembut. Lalu dimakan dengan sedapnya.
Kalau biasanya, kuah untuk roti canai akan dimasukkan ke dalam bekas kecil atau mangkuk kecil. Tidak kiralah kuah kari daging, kuah kari ayam, kuah kacang dal dan sebagainya.
Apabila hendak dimakan, roti canai akan dicubit kecil dan kemudian dicicah dengan kuah, sebelum disuapkan ke mulut.
Berlainan dengan roti canai banjir, kuah akan dimasukkan kesemua sekali ke dalam pinggan atau bekas diletakkan roti canai. Banjir habis... roti canai tenggelam tidak kelihatan.
Ada peminat yang akan turus makan dengan mencubit menggunakan tangan atau menggunakan sudu. Kebiasannya guna sudulah agar tangan tidak terkena kuah. Tambahan pula roti canai banjir memang hendak dimakan dengan kuah yang banyak.
Ada pula peminat membiarkan dahulu roti canai itu kembang dan lembut. Lalu dimakan dengan sedapnya.
No comments:
Post a Comment